Opublikowany przez: Kasia P. 2016-04-21 16:03:20
Zdj. pixabay.com
Sok jako źródło witamin?
Dokładnie tak. Soki powstają z owoców i warzyw, które bogate są w substancje odżywcze, witaminy, mikro- i makroelementy oraz m.in. w antyoksydanty. Naturalne jest więc, że składniki te znajdują się także w sokach. Zawarte w sokach witaminy są bardzo dobrze przyswajane przez organizmy dzieci i dorosłych. Dotyczy to wszystkich soków, zarówno tych, które zrobimy sami w domu, jak też kupionych w sklepie. Oba rodzaje produktów są tak samo zdrowe i mają zbliżoną zawartość składników odżywczych. Te ostatnie niestety wciąż jednak spotykają się z nieuzasadnioną krytyką. Zupełnie niesłusznie.
Soki kupione w sklepie nie są gorsze od domowych?
Soki, które możemy kupić w sklepie powstają z dojrzałych, świeżych lub mrożonych warzyw i owoców zebranych w tzw. szczycie sezonu, w którym zawartość witamin i innych substancji odżywczych w owocach i warzywach jest najwyższa. Także naturalny i bezpieczny proces pasteryzacji nie powoduje ich znacznej utraty, a jedynie ma na celu przedłużenie terminu przydatności do spożycia soku poprzez pozbycie się drobnoustrojów i enzymów, które pozostawione w nim przyczyniłyby się do jego psucia. To wszystko gwarantuje, że produkt końcowy również będzie charakteryzował się wysoką zawartością witamin i innych składników odżywczych, których w „zimowych wersjach” owoców i warzyw będzie mniej.
Jakie więc witaminy znajdziemy w sokach?
Podam kilka przykładów. Witamina C, po którą chętnie sięgamy właśnie w takich momentach roku, jak obecne przedwiośnie, znajduje się np. w soku pomarańczowym czy grejpfrutowym. Wystarczy szklanka, czyli ok. 200 ml takiego soku pasteryzowanego, aby pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w ok. 60%-70%. Witamina C przyczynia się też do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Nasz organizm nie potrafi jej gromadzić, dlatego ważne jest dostarczanie jej sobie każdego dnia. Dla osób, które czeka np. wytężona praca przy komputerze polecam szklankę soku marchwiowego lub marchwiowo-owocowego, ponieważ zabezpieczy wymaganą, dzienną dawkę witaminy A (800 µg), która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Witamina A, czyli beta-karoten chroni nas także przed szkodliwym promieniowaniem UV, warto więc po taki sok sięgać teraz, przed wakacjami, nie zapominając oczywiście nadal o kremach z filtrem. Witaminy E, naturalnego przeciwutleniacza spowalniającego procesy starzenia szukajmy w sokach marchwiowych oraz w sokach wielowarzywnych z udziałem zielonych warzyw. Pamiętajmy też, że soki to nie tylko źródło witamin. To także bogactwo innych, cennych składników odżywczych. Pijmy więc bogaty w potas sok pomidorowy, bo w jego 200 ml jest ok. 500 mg tego pierwiastka, co zapewnia pokrycie dziennego zapotrzebowania na potas w ok. 25%. Ponieważ nasze dzieci zwykle wolą sok jabłkowy, to warto im go podawać ze względu na zawartość potasu – szklanka takiego soku, to 200 mg tego pierwiastka, co zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie naszego dziecka na ten składnik w ok. 10%. Sok jabłkowy jest także bogaty w flawonoidy, czyli związki chroniące nas przed wpływem wolnych rodników. Z kolei szklanka soku z buraków ćwikłowych to wymagana, dzienna dawka kwasu foliowego (200 µg), ważnego między innymi dla kobiet w ciąży. Tak wiec szklanka soku to prosta i szybka metoda na dostarczenie organizmom naszym i naszych najbliższych niezbędnych witamin, mikro- i makroelementów oraz innych składników odżywczych zawartych w owocach i warzywach.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.